Two-factor authentication – Wat is het? Waarom heb ik het nodig?

Oké, je gebruikt nu voor elk account een uniek wachtwoord en je slaat deze op in een wachtwoordmanager. Je bent nu een heel eind op weg naar een veilig digitaal bestaan, maar kun je nog meer doen?

Two-factor authentication, tweestapsauthenticatie, 2FA

Tweestapsauthenticatie is een extra beveiligingslaag voor je accounts. Websites zoals Google en Facebook bieden je de mogelijkheid om een sms-je met eenmalige code te ontvangen die je in moet voeren na je normale wachtwoord tijdens het inloggen. Dit betekent dus dat zelfs wanneer iemand je wachtwoord heeft, hij of zij niet in kan loggen, tenzij deze persoon ook in het bezit is van je telefoon (waar je natuurlijk een veilige toegangscode op hebt).

Naast SMS zijn er ook apps zoals Authy en de Google Authenticator: deze apps koppel je aan je account. Na het koppelen van de app toont deze voor elke account een unieke, eenmalige code die een beperkte tijd geldig is.

Wanneer gebruik ik two-factor authentication?

Gebruik het altijd als de optie beschikbaar is, maar zeker wanneer er bijvoorbeeld betaalgegevens gekoppeld zijn aan het account. Ook voor een e-mailaccount is het heel erg belangrijk, bijvoorbeeld wanneer je e-mailaccount gehackt is. Een kwaadwillende kan dan eenvoudig via de wachtwoord-vergeten functionaliteit, die elke website heeft, achter de gegevens van je andere accounts komen.

Eerder is op deze website een blog verschenen over hoe je een goed en veilig wachtwoord kan verzinnen inclusief informatie over wachtwoordmanagers.

Heb je een bestaande website en wil je deze door ons laten hosten? Hier kun je alles vinden over hosting. Heb je nog geen website? Wil je eens praten over de mogelijkheden? Neem dan contact op. Wil je een website laten maken maar eerst wat meer informatie? Dan lees je hier alles over onze webdesign pakketten. We bieden ook onderhoud aan je bestaande website aan, klik hier voor alle info.