Hoe verzin ik een goed wachtwoord?

Je leest het tegenwoordig steeds vaker; accounts van grote websites die gelekt zijn. Soms gaat het om miljoenen accounts die inclusief leesbaar wachtwoord op straat komen te liggen. Een ware goudmijn voor kwaadwillenden. Veel mensen gebruiken voor al hun accounts namelijk hetzelfde wachtwoord, waardoor het kinderlijk eenvoudig is om toegang te krijgen tot het e-mail account van een slachtoffer. Eenmaal toegang tot een e-mailaccount zijn de mogelijkheden eindeloos.

Dit is de voornaamste reden dat het zo belangrijk is om voor elke dienst een uniek, moeilijk wachtwoord te verzinnen. Maar hoe weet je of een wachtwoord moeilijk is? En hoe onthoud je al die moeilijke wachtwoorden?

Wachtwoordmanagers

Het verzinnen en onthouden van allemaal unieke, moeilijke wachtwoorden is lastig! Om je hierbij te helpen zijn er zogenaamde wachtwoordmanagers. De 3 bekendste zijn Lastpass, Keepass en 1Password. Keepass is de enige die volledig gratis is. Lastpass heeft een gratis instapabonnement. Van deze 3 is 1Password de enige zonder gratis versie.

De functionaliteit van de apps is in de basis gelijk: ze kunnen allemaal wachtwoorden voor je verzinnen en deze per dienst onthouden. Ook hebben ze apps voor op je telefoon, zodat je ook daar makkelijk in kan loggen op al je diensten. Door middel van een browserextensie (Firefox, Chrome) kun je eenvoudig inloggen zonder dat je een wachtwoord hoeft over te typen.

Tot slot

Wil je weten of jouw accounts onderdeel zijn geweest van een dergelijk lek? Je kunt op basis van je e-mailadres uitvinden of dit het geval is geweest door te kijken op de speciaal hiervoor ingerichte website haveibeenpwned.com. Ik raad je ten zeerste aan om wanneer je op een lijst staat meteen je wachtwoord te veranderen.

Naast een moeilijk te raden uniek wachtwoord kun je bij veel diensten ook gebruikmaken van two-factor authentication. Dan moet je naast je reguliere wachtwoord een extra code invullen. Dit zorgt ervoor dat zelfs wanneer iemand je wachtwoord weet, deze persoon niet zomaar in kan loggen. Hierover zal later nog een blog verschijnen.

Heb je een bestaande website en wil je deze door ons laten hosten? Hier kun je alles vinden over hosting. Heb je nog geen website? Wil je eens praten over de mogelijkheden? Neem dan contact op. Wil je een website laten maken maar eerst wat meer informatie? Dan lees je hier alles over onze webdesign pakketten. We bieden ook onderhoud aan je bestaande website aan, klik hier voor alle info.