Auteursrecht op mijn website – waar moet ik op letten?

Auteursrecht. Heel saai, maar wel handig om er iets over te weten. Het is heel makkelijk om bij je nieuwste blog snel even een foto te googelen, deze op te slaan, uploaden in WordPress en je pagina ziet er meteen een stuk leuker uit. Maar mag dit zomaar? Je raadt het al: het antwoord is nee.

Alle content die door iemand gemaakt is heeft een auteursrechthebbende. Wie dat is verschilt per situatie. Gebruik je toch content van iemand anders, dan kan het zijn dat je hiervoor een boete krijgt en deze boetes kunnen behoorlijk oplopen. Denk dus altijd goed na voordat je iets deelt of er een auteursrechthebbende is en of je die content mág delen.

Er zijn verschillende websites waar je mooie, rechtenvrije foto’s kunt downloaden voor gebruik op, bijvoorbeeld, jouw website en vaak zijn deze foto’s ook nog eens gratis. Het nadeel van de gratis foto’s is dan natuurlijk dat iedereen dit kan gebruiken, je hebt geen unieke content. Mensen kunnen het herkennen op andere sites en het kan wat generiek ogen. Maar je weet wel zeker dat je geen claim aan je broek krijgt. 

Maar auteursrecht geldt natuurlijk niet alleen voor foto’s. Als je bijvoorbeeld door Ender Webdesign een website laat maken, zijn wij in veel gevallen ook auteursrechthebbende. Je kan dan dus ook niet zomaar veranderingen laten doorvoeren door iemand anders op die website. Gelukkig maken wij hier gewoon afspraken over, dan weten alle partijen waar ze aan toe zijn.

De tekst gaat door onder de foto

photographer

Tips

Gebruik je een website met (gratis) rechtenvrije foto’s, dan zal je weten dat die foto’s vaak erg groot zijn en om de snelheid van je website niet nadelig te beïnvloeden zul je hier toch iets mee moeten → upload de gedownloade foto’s op tinypng.com, maak ze kleiner en download ze weer naar je computer. Super simpel!

Iedereen kan je natuurlijk wel vanalles vertellen over dit onderwerp, maar een jurist legt het het best uit. Als leestip kan ik dan het boek ‘contentrecht’ van Charlotte’s Law  aanraden. Hierin staat alles wat je wil en moet weten over het gebruik van content. Ook verkrijgbaar als ebook trouwens. Op haar website staan veel blogs en fillmpjes over onder andere auteursrecht, erg interessant als je er meer over wil weten.

Eerder is op deze website een blog verschenen over hoe je een goed en veilig wachtwoord kan verzinnen inclusief informatie over wachtwoordmanagers en waarom two-factor authentication handig is.

Heb je een bestaande website en wil je deze door ons laten hosten? Hier kun je alles vinden over hosting. Heb je nog geen website? Wil je eens praten over de mogelijkheden? Neem dan contact op. Wil je een website laten maken maar eerst wat meer informatie? Dan lees je hier alles over onze webdesign pakketten. We bieden ook onderhoud aan je bestaande website aan, klik hier voor alle info.